Challenge Dichtgroen Wonen

De vraag naar woningen is groot en nijpend. Ook in Drenthe is behoefte aan meer woningen, maar we zijn ook zuinig op de ruimte en het landschap.

Tot 2030 komen er in Drenthe met steun van het Rijk in elk geval 13.000 woningen bij, is kort geleden afgesproken. Kun je die bouwen binnen bestaande Drentse dorpen of steden, dus door te verdichten? En kan de leefomgeving daar dan ook nog mooier, leuker en duurzamer, dus groener van worden? Vraagt dat een ander soort buurten, wijken of gebouwen?

 

Met die uitdagende vragen hebben leerlingen van vijftien klassen HAVO-VWO 3 zich de afgelopen maanden onder leiding van projectleider en architect Karin Elema beziggehouden tijdens de Challenge dichtgroen wonen Drenthe, een initiatief van ArchitectuurPunt Drenthe met steun van de Provincie. Aan de Challenge deden het Stad & Esch Lyceum en Greijdanuscollege in Meppel, het Roelof van Echten College in Hoogeveen, scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden en het Dr. Nassau College (locatie Quintus) in Assen mee.

 

Het project diende verschillende doelen: Leerlingen raakten bekend met het vakgebied van architectuur en ruimtelijk ontwerp én ze konden actief hun ideeën aandragen als input voor een nieuwe omgevingsvisie. De Provincie Drenthe is dan ook heel benieuwd hoe de jongeren tegen de toekomstige inrichting van hun leefomgeving aankijken.

In teams van drie à vier werkten ze een aantal lessen lang hun creatieve ideeën uit. De lessen werden in september en oktober op vrijwillige basis door Drentse architecten en ruimtelijk ontwerpers verzorgd: Titus Mars en Alex Huisman (DAAD Architecten), Beatrice Montesano (KAW), Joop Nuijens (gemeente Meppel), Piet Ziel (provincie Drenthe), Jantiene Top (zelfstandig ontwerper) en Hendrik Klinkhamer (zelfstandig architect).

 

Alle resultaten zijn gebundeld in een mooi boekwerk. Dat is op vrijdag 11 november tijdens een bijeenkomst met een feestelijk tintje in het Drents Museum in Assen aan gedeputeerde mevr. N. Vedelaar overhandigd.

Het boekwerk is HIER te downloaden. Zo kan iedere vakgenoot die werkt aan een toekomstvisie op de leefomgeving in Drenthe zich door het werk van de jongeren laten