Raadhuisplein Emmen

Raadhuisplein Emmen

Terug naar Shortlist 2016
Project Raadhuisplein Emmen
Plaats Emmen
Architect Latz+Partner

Omschrijving

Het Raadhuisplein is een levendig en attractief plein van 26.000 m2, met veel groen en water middenin het centrum van Emmen. Er zijn sundecks, een skatebaan, speeltoestellen en waterpartijen. De combinatie van plein en park, groen en water, actie en rust, fraai gekozen materialen en een spectaculair lichtontwerp blijkt een trekpleister voor bezoekers van alle leeftijden.
De gebruikers waren na de opening in juni 2015 direct unaniem enthousiast: wandelen of zitten, met de voetjes in het water, liggen op het gras, skaten of klimmen op de speeltoestellen. 
Om de oostwest-as van het centrum te versterken werd besloten de drukke Hondsrugweg, die het centrum doorsneed, deels te ondertunnelen. Hiermee werd een grote aaneengesloten ruimte op maaiveld gecreëerd die beide zijden van het centrum verbindt. Waar dit gebied eerst bestond uit een drukke tweebaansweg en een groot parkeerterrein ontstond nu ruimte voor de aanleg van een centrumplein. De verzamelde pleinideeën van inwoners zijn in 2011 tot een inspiratieboek gebundeld en vormden de basis voor het ontwerpproces van het Raadhuisplein. Bij het Raadhuisplein is in vele opzichten voor duurzame oplossingen gekozen. De verharding van het Raadhuisplein bestaat uit Europees natuursteen, alle verlichting is led en krijgt stroom van zonnepanelen, de watervoorziening is gekoppeld aan de waterfabriek van de WMD zodat geen drinkwater verspild wordt.

Laat een reactie achter