Het zoekende Huis #4

Het zoekende Huis #4

Terug naar Shortlist 2014
Project Het zoekende Huis #4
Plaats Peize
Architect Onix, Groningen
Opdrachtgever particulier
Presentatie Download presentatie (.pdf)

Omschrijving

Op de locatie in het Drentse dorp Peize stond een verouderde kop-hals-romp-boerderij. Van deze boerderij was alleen de grote schuur bouwkundig nog in goede staat. Doordat we de ‘hals’ van de boerderij hebben weggenomen en vervangen door een nieuwe hals ontstaat een combinatie van een volledig nieuw voorhuis en de bestaande schuur.

Zoals gebruikelijk bij boerderijen ligt de formele voordeur aan de weg maar is de toegang voor dagelijks gebruik achterom. Deze informele entree ligt in de oude schuur. Op deze manier komen de bewoners gegarandeerd meerdere keren per dag in de bestaande schuur, waar de agrarische sfeer nog heerst.

De bestaande schuur heeft een belangrijke functie gekregen als verbinding tussen het moderne woonhuis en het agrarische erf. Een ruimte tussen formeel en informeel, tussen oud en nieuw en tussen heden en verleden. De schuur is een natuurlijke plek om het buiten naar binnen te halen. Een ruimte die ook zijn praktische waarde gehouden heeft als werkplaats. De schuur als plek waar de bewoners zelf doortimmeren aan hun huis.

Laat een reactie achter