Parels van Drenthe - Drentse ArchitectuurPrijs 2018

Parels van Drenthe

ArchitectuurPunt Drenthe nodigt iedereen uit om uitmuntende, geslaagde projecten in Drenthe die na 15 mei 2016 en voor 1 mei 2018  zijn gerealiseerd aan te melden voor de Drentse Architectuurprijs 2018.

De Drentse ArchitectuurPrijs 2018 (DAP18) wordt uitgereikt aan de ontwerper(s) van het beste project dat in deze periode in Drenthe gerealiseerd is. Het project in de disciplines architectuur, stedenbouw en/of landschapsarchitectuur moet een positieve bijdrage hebben geleverd voor de (leef)omgeving.
Bij voorkeur is sprake geweest van een inspirerende samenwerking tussen de ontwerper/architect en de opdrachtgever.

De prijsvraag is een voortzetting van de Drentse Architectuurprijs 2016. Doel is om een groter publiek in Drenthe bewust te maken van de gerealiseerde kwaliteit in Drenthe en het belang van de ontwerpende discipline.
De vakjuryprijs en de publieksprijs worden daarbij als even belangrijk gezien.

 
Werkwijze
Er wordt een oproep gedaan aan het brede publiek, opdrachtgevers, architecten, ontwerpers en gemeenten om één of meerdere projecten aan te melden in de disciplines architectuur, stedenbouw en/of landschapsarchitectuur. De inzendingen moeten voldoen aan de formele inzendingscriteria. Een onafhankelijke vakjury zal op basis van de aanmeldingen en/of voordracht door de organisatie een selectie maken (longlist). Uit deze longlist nomineert de jury minimaal 4 projecten en bepaalt een vakjuryprijswinnaar. De genomineerde projecten worden door de vakjury bezocht.

Op de longlist kan het publiek via een webenquête stemmen om een publieksprijswinnaar te bepalen. Beide winnaars worden op 2 juni 2018 bekend gemaakt.


Prijs
De vakjuryprijs en de publieksprijs worden bekend gemaakt op 2 juni 2018, de landelijke Dag van de Architectuur. De winnaar(s) ontvangen een oorkonde en een kunstwerk, een wisseltrofee in twee delen, vervaardigd door beeldend kunstenaars Myrte van Dijk (brons) en Wille Boudewijn (keramiek). De opdrachtgevers van de winnende projecten ontvangen een oorkonde.

 

Expositie
Tijdens de prijsuitreiking zal een tentoonstelling worden geopend over de inzendingen van deze prijsvraag. De expositie is na de uitreiking voor een aantal weken te bezoeken.


Jury
De jury is onafhankelijk en beoordeelt de projecten op originaliteit en creativiteit, vakmanschap en de rol van de ontwerper. Zij bestaat uit 3 leden met verschillende achtergronden die gezamenlijk het ruimtelijke vakgebied vertegenwoordigen.


Beoordelingscriteria
De vakjury beoordeelt de inzendingen op de formele inzendingscriteria van de prijsvraag en zal vakinhoudelijk beoordelen op:

-    Relatie met en meerwaarde voor de (leef)omgeving
-    Visie, idealistisch, innoverend karakter, verrassend
-    Kwaliteit, materiaalgebruik, afwerking en detaillering
-    Duurzaamheid
-    Inspirerende samenwerking opdrachtgever en de architect / ontwerper
-    Bijzondere vormgeving

 


Stemmen

Wij hebben 32 inzendingen ontvangen die allemaal meedingen naar de publieksprijs. U kunt nu uw stem uitbrengen op uw favoriet. Selecteer hiervoor het project en bekijk de inzending met toelichting. En stem!

De eerste 8 projecten zijn tevens genomineerd voor de vakjuryprijs.

De uitreiking vond op 2 juni plaats.

De winnaars vindt u op deze website.